Bakkeljauw

Posted · Add Comment

Bakkeljauw is gedroogde gezouten vis. Ik zoek nog een manier om dat zelf te maken maar je kunt het ook ingevroren kopen. Dan is het al gedroogd en gezouten. Om het minder zout te maken, kook je de vis ongeveer 30 minuten in water. Proef dan of de vis genoeg ontzout is, of kook het anders nog iets langer.

Wat heb je nodig voor de bakkeljauw (voor ongeveer 3 porties)?

  • 450 gram Bakkeljauw (vriezer, te koop bij toko en sommige supermarkten)
  • 140 – 150 gram tomatenpuree
  • beetje olijfolie om in te bakken
  • 5 trostomaten
  • 1 rode ui
  • 600 gram sperziebonen
  • 150- 200 gram ongekookte (zilvervlies-)rijst
  • 5 wortels
  • Eventueel wat sambal/ peper

Hoe maak je de bakkeljauw?

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzing van de verpakking. Maak de wortels schoon en snijd deze in stukjes en kook deze met de rijst mee.  Snijd de uiteinden van de sperziebonen en zet deze met pan water op. Zodra het water kookt, fornuis lager zetten, nog 10 minuten laten koken en dan afgieten.

Maak de ui schoon en snijd in kleine stukjes. Als de bakkeljauw voldoende ontzout is (zie hierboven hoe dit te doen), giet je de vis af en trek de vis dan (met je handen) in kleine stukjes.

Verwarm een wok, doe daarin wat olijfolie en bak daarin de uien tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en roer dit door. Maak de tomaten schoon en snijd deze in stukken. Doe ook de in de wok en bak ze mee. Voeg dan de bakkeljauw door en roer goed door. Laat dit nog zo’n 10 minuten op laag vuur goed warm worden. Eventueel kan je nog wat peper of sambal toevoegen.

Verdeel de rijst, sperziebonen en bakkeljauw over drie porties en eet smakelijk.