Basis voor bananencake/ cakejes

Posted · Add Comment

Voor het bakken van cakes heb ik dit basisrecept en voeg daaraan toe waar ik trek in heb. Door verschillende kruiden, noten, zaden, kokos, cacaonibs, e.d. te gebruiken, maak ik iedere keer weer een net andere variant.

Ingrediënten:

Onderstaande ingrediënten zijn voor één cake. Wanneer ik kleine cakejes bak, gebruik ik ongeveer 1,5 maal onderstaande hoeveelheden. Dat is voldoende voor zo’n 12 cakejes.

  • 3-4 rijpe bananen
  • 150 gram boekweitmeel (andere meelsoort kan uiteraard ook ;-))
  • 3-4 eieren
  • theelepel bakpoeder
  • Evt handje ongezouten ongebrande noten
  • kaneel of andere kruiden
  • 100 ml water of 40 gram kokosolie
  • Voor een zoetere cake kan je aantal eetlepels honing, kokosbloesemsuiker, dadelstroop of dadels toevoegen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Mix de bananen en de eieren (ik gebruik hiervoor een staafmixer). Mocht je de dadels gebruiken mix die dan mee. Voeg dan meel en bakpoeder toe en meng het geheel tot een glad beslag. Doe er de kruiden bij die je wilt en een hand noten. Mix dit met de staafmixer door het beslag (de noten worden dan fijngemalen). Eventueel kan je nog wat gesmolten kokosolie door het beslag roeren, je krijgt dan een iets smeuïger cake. Je kunt aan het beslag nog dingen toevoegen, zoals kokos, rozijnen, gojibessen, cacaonibs, maar ook wat fruit, etc.

De cake moet ongeveer 45 minuten bakken in de voorverwarme oven op

175 graden. De cakejes zijn in 30 minuten gaar. Wanneer de cake/ cakejes klaar zijn, laat ik dit even afkoelen in de vorm en dan kan je het uit de vorm halen.