Chocoladecake met zwarte bonen

Posted · Add Comment

Koken en bakken is voor mij combineren. Combineren van dingen die ik hoor, waarover ik lees, smaken waarvan ik denk dat die goed samengaan. Meestal pakt dat best goed uit en als dat zo is, probeer ik het uit te werken tot een recept. Zo kreeg ik een tip over cakes bakken met bonen. Ik maakte een speculaascake met witte bonen en hieronder vind je het recept voor chocoladecake met zwarte bonen.

Wat heb je nodig voor deze chocoladecake met zwarte bonen?

  • 250 gram zwarte bonen (gekookt en uitgelekt)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 80 gram of 8 eetlepels havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 50 gram dadels zonder pit (dit zijn ongeveer 5 dadels)
  • 2 handjes rozijnen, is ongeveer 50 gram
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 2 handjes walnoten, is ook ongeveer 50 gram
  • eventueel 2 eetlepels geraspte kokos
  • cakeblik/ vorm

Hoe maak je deze chocoladecake met zwarte bonen?

Spoel de gekookte zwarte bonen af en laat dit uitlekken. Week de dadels ongeveer 10 minuten in heet water en giet deze dan af. Smelt de kokosolie. Doe dit dan samen met de zwarte bonen, dadels, rozijnen, eieren, havermout en bananen en mix deze met een staafmixer. Doe er op het laatst wat walnoten bij. Je kunt dan nog heel kort met staafmixer deze erdoor mengen, maar zorg dat de walnoten niet helemaal kapot gemaakt worden. Of je kunt ze eventueel met je handen breken en dan door het beslag roeren. Naar wens kan je er ook nog twee eetlepels kokos doorheen roeren, maar je kan dit ook weglaten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe wat bakpapier in een laag cakeblik. Schep daar het beslag in en spreid dit goed uit in de cakevorm. Bak dan de chocoladecake in ongeveer 25 minuten gaar op 175 graden. Haal na die tijd de cakevorm uit de oven. Controleer met een vork of sateprikker of de cake goed gaar is. Als de prikker of vork droog uit de cake komen, is de cake gaar. Zo niet, bak deze dan nog een aantal minuten. Laat de cake even afkoelen in de vorm en haal deze er dan uit en laat iets verder afkoelen voor je deze in stukken snijd. De cake smaakt heerlijk als snack maar kan ook prima als ontbijt met bijvoorbeeld wat Griekse yoghurt of room. Mocht je liever een zoetere cake willen, voeg dan nog 1-2 eetlepels honing, dadelstroop of maple syrop aan het beslag toe voor het bakken.