Cranberrysaus

Posted · Add Comment

Internet staat vol met recepten van cranberrysaus. Aangezien ik deze variant erg lekker vind, dacht ik “ik plaats er ook nog een recept bij.” Het is een saus of compote die heerlijk combineert bij vlees, maar ook bij cake of door je ontbijt zoals havermoutpap of yoghurt. Met onderstaand basisrecept kan je bovendien variëren en je eigen favoriete cranberrysaus maken.

Wat heb je nodig voor deze cranberrysaus?

  • Zak verse cranberries (ongeveer 250 – 350 gram)
  • 250 ml vruchtensap, bijvoorbeeld verse sinaasappelsap, appelsap of appel-kersensap
  • Eventueel wat geraspte sinaasappelschil, kaneel of andere kruiden
  • 1-2 eetlepels suiker, bijvoorbeeld basterdsuiker, maar je kunt ook kristalsuiker gebruiken, of kokosbloesemsuiker. Ook kan je de cranberrycompote zoeten met dadelstroop of honing

Hoe maak je deze cranberrysaus of compote?

Was de cranberries met water. Doe deze dan met wat vruchtensap en eventueel suiker en kruiden in een pannetje. Doe er zoveel vruchtensap bij dat er een klein laagje in de pan zit. Breng dit aan de kook, zet het fornuis lager en laat dan nog 5 minuten koken. Je hoort de cranberries tijdens het koken open springen. Zet dan het fornuis uit en roer dit door. Dan is de compote al klaar en je kunt deze naar smaak zoeten door er wat suiker en nog wat kruiden of geraspte sinaasappelschil aan toe te voegen. Je kunt hem heerlijk combineren met vlees, kip of de (kerst-)kalkoen maar probeer de compote ook eens bij je cake of door je ontbijt.