Gefermenteerde (rode) kool

Posted · Add Comment

Gefermenteerde kool zit vol met bacteriën die goed zijn voor je darmflora. Vroeger werd fermenteren gebruikt om voedsel te bewaren en dit kan je makkelijk zelf doen met allerlei groente. Hieronder vind je het recept voor gefermenteerde rode kool.

Wat heb je nodig voor het maken van gefermenteerde (rode) kool?

  • Rode kool
  • 1 appel (ik gebruikte granny smith)
  • Stukje gember
  • Scherp mes
  • Glazen pot (of meerdere potten, afhankelijk van hoeveel kool je hebt/ wilt maken)
  • Water
  • Zout

Hoe maak je gefermenteerde (rode) kool?

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Bewaar deze bladeren want je hebt ze later nodig. Snijd de kool in dunne reepjes. Spoel de gesneden kool met water in een vergiet en kneed te kool ondertussen. Schil de appel en gember en rasp deze. Meng dit door de geknede kool. Eventueel kan je ook nog wortel toevoegen, maak deze dan schoon en rasp ook deze.

Doe dit mengsel in  de glazen pot (of meerdere potten als je meer kool hebt of wilt gebruiken). De potten moeten goed schoongemaakt zijn. In veel recepten zie ik dat wordt gemeld om de potten te destilleren door ze schoon te koken, maar dit heb ik zelf nog nooit gedaan.  Meng warm water met zout. De verhouding daarvoor is 1 eetlepel zout op 400 ml water. Dat is voor ongeveer twee potten.

Roer dit goed door en schenk het water dan in de glazen pot(ten) met kool. Druk de kool goed aan en doe er zoveel zoutwater bij dat de kool net onder water staat. Leg daar bovenop een koolblad en druk daarmee de kool goed aan. Zet de potten nu weg op kamertemperatuur. Doe de deksel er los op. Laat dit ongeveer vijf dagen buiten de koelkast fermenteren. Dat gaat vanzelf. Na ongeveer vijf dagen is de kool lekker zuur geworden, draai de de deksel vast en zet je de pot(ten) in de koelkast. Dit is nog zeker een maand houdbaar. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten en ook courgette, komkommer, andere koolsoorten. e.d. fermenteren en geniet ervan!

wat heb je nodig voor gefermenteerde rode kool