Groente-stoofschotel met zilvervliesrijst

Posted · Add Comment

Tegenwoordig eet ik steeds meer plantaardig.  Dat levert ook nieuwe ideeën op voor recepten en gerechten met vooral heel veel groente en dat ik precies wat ik graag eet.  Per dag eet ik zo’n 500 gram tot 1 kilo groente, van rauw, gekookt, roergebakken tot gestoofd zoals in dit recept.

Ingrediënten groente stoofschotel

Voor 2-3 porties/ personen:

  • 1 rode ui
  • 3 trostomaten
  • 4-5 grote wortels
  • 1 pastinaak
  • 1 zoete aardappel (medium groot)
  • 250 gram sperziebonen (diepvries of vers)
  • 250 gram kikkererwten (gekookt)
  • 1 rode paprika of zoete puntpaprika
  • 100 ml water
  • 100 – 150 gram zilvervliesrijst
  • peper, zout, kurkuma en kerrie

Groente-stoofschotel bereiding andijvie stamppot bereiding

Totale bereidingstijd ongeveer 1 uur

Snijd de ui in kleine stukjes en de tomaten in grotere stukken. Doe wat kokosolie in een stoofpan en fruit daarin de ui. Voeg daarna de tomaten toe en bak dit mengsel ongeveer 5 minuten.Kruid het mengsel met wat kerrie en kurkuma. Terwijl dit staat de koken, kan je de wortel en pastinaak schillen en in stukken snijden. Voeg dan 100 ml water toe aan het mengsel in de stoofpan en als dit kookt voeg je de wortel en pastinaak toe. * Als dit kookt, draai dan het vuur lager en laat dit geheel zo’n 15 minuten zacht stoven. Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd deze in kleine stukjes. Maak ook de sperziebonen schoon en doe deze samen met de zoete aardappel in de stoofpan en laat dit dan nog zo’n 15 minuten koken.

Wanneer je sperziebonen uit de vriezer gebruikt, kan je deze na deze 15 minuten toevoegen.

Voeg dan ook paprika in stukjes toe, samen met de kikkererwten en laat dit nog zo’n 5 minuten stoven. Dan is de stoofschotel klaar en kan je naar smaak nog peper en zout (en evt andere kruiden toevoegen).

* Waar ik een * heb gezet kan je de rijst opzetten en bereiden volgens de aanwijzing op de verpakking. Zelf kies ik voor lang kokende rijst en maak dit als volgt klaar. Doe de rijst in de pan, met water dat een vingerkoontje boven de rijst uitkomt. Dan breng ik dit aan de kook en laat het koken tot er putjes in de rijst te zien zijn. Dan draai ik de kookpit laag, doe deksel op de pan en laat dit nog 15 minuten zachtjes garen. Na deze 15 minuten kan de kookpit uit en laat ik de rijst nog ongeveer 5 minuten staan met de deksel op de pan.

Serveer de groente-stoofschotel met rijst. Uiteraard kan je ook andere groente in de stoofschotel verwerken en eet smakelijk!