Mug cake 3 variaties

Posted · Add Comment

Erg lekker als ontbijt en makkelijk om te maken zijn mug cakes. Je kunt ze zowel in de oven als magnetron maken en hieronder vind je drie mogelijke variaties. Een gemaakt in de oven, een in de magnetron en een plantaardige variant (zonder ei). Voor deze variaties geldt dat je ze allemaal in de magnetron/ oven kunt maken. Houd dan de tijden en temperatuur/ wattages aan zoals bij de varianten is aangegeven.

Variatie 1 met havermout, bramen en kaneel

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 4-5 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel ongezouten, ongebrande cashewnoten
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels bramen
  • eventueel 1 eetlepel geraspte kokos
  • beetje kokosolie
  • schaaltje/ mok

Hoe maak je deze mug cake met havermout en bramen?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak in een schaaltje de rijpe banaan. Hak/ snijd de cashewnoten in kleine stukjes. Roer dit samen met de havermout, bakpoeder, 2 eetlepels bramen kaneel en ei door de geprakte banaan. Vet een schaaltje of grote mok in met wat kokosolie, doe het mengsel daarin en bak dit 20 minuten in de voorverwarmde oven op 175 graden. Haal het schaaltje of de mok dan uit de oven, laat even afkoelen en haal de mug cake eruit. Leg dit op een bord. Je kunt dit garneren met nog wat vers fruit. Ik gebruikte daarvoor 1 eetlepel bramen maar ook ander fruit kan prima. En ik voegde nog een eetlepel geraspte kokos toe.

Variatie 2 met havermeel, cacao en eiwitpoeder

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 4 eetlepels havermeel
  • 1 eetlepel walnoten
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 eetlepel (rauwe) cacao
  • 3 eetlepels bramen of ander fruit
  • schaaltje/ mok
  • 1 eetlepel eiwitpoeder + 1-2 eetlepel plantaaardige melk/ water

Hoe maak je deze mug cake met havermeel, cacao en eiwitpoeder?

Prak in een schaaltje de rijpe banaan. Hak/ snijd de walnoten in kleine stukjes. Roer dit samen met de havermeel, cacao, bakpoeder en ei door de banaan. Je kunt nog een eetlepel eiwitpoeder toevoegen. Doe er dan nog één tot twee eetlepel plantaardige melk of water bij om het een beetje smeuig te maken. Schep het mengsel in een kom of grote mok. Verwarm dit 3 minuten op 900 Watt in de magnetron. Let op: iedere magnetron is anders en pas de bereidingstijd daarop aan. Controleer tussendoor of de mugcake niet verbrand of dat deze er nog wat langer in moet. Haal de mugcake dan uit het schaaltje en garneer met wat fruit.

Variatie 3 plantaardige mugcake

Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 3 eetlepels warm water
  • 4-5 eetlepels havermout
  • 1 – 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels plantaardige melk
  • 1 eetlepel ongebrande noten
  • 1 eetlepel rozijnen
  • als optie: 1 eetlepel plantaardige eiwit + nog 2 eetlepels plantaardige melk
  • 2-3 eetlepels fruit

Hoe maak je deze plantaardige mug cake?

Doe de lijnzaad met warm water in een schaaltje en laat even staan. Hak of snijd ondertussen de noten in kleine stukjes. Meng dit in een schaaltje met de havermout, kaneel en twee eetlepels plantaardige melk. Je kunt er ook nog een eetlepel plantaardige eiwitpoeder doorheen doen. Voeg dan nog twee eetlepels plantaardige melk toe. Roer ook het lijnzaadmengsel en de rozijnen erdoor. Schep dit vervolgens in een kom of grote mok. Verwarm dit ongeveer 3 minuten op 900 Watt in de magnetron. Zie ook opmerking hierboven over de bereidingstijd, dit wisselt per type magnetron. Haal de mugcake dan uit het schaaltje en garneer met wat fruit.