Op reis met mezelf

Posted · Add Comment

Vorig jaar januari reisde ik naar Thailand. Al jaren liep ik met het idee, maar een concreet plan bleef steeds uit. In november 2014 hakte ik de knoop door en boekte een ticket. Als mensen mij vroegen met wie ga je dan riep ik steevast en overtuigd: met mezelf!

Dat alleen reizen vond ik best spannend en daarom gaf ik mezelf wat houvast door een planning te maken. Ik bedacht welke plaatsen ik wilde bezoeken, boekte alvast accommodaties daar en de benodigde binnenlandse vluchten. Ik doorzocht allerlei sites, vroeg vrienden die er waren geweest en bedacht vervolgens wat ik wilde doen en zien.

Genieten in Thailand
Op 6 januari 2015 vloog ik naar Bangkok. Daar aangekomen werd ik overweldigd door de drukte en de drukkende warmte. Ik genoot van de geuren, kleuren, geluiden, heerlijke massages en vooral van het fantastische Thaise eten. Dat alleen al maakte de reis voor mij meer dan de moeite waard: al dat heerlijke eten dat op iedere straathoek verkrijgbaar is. Vanaf Bangkok reisde ik naar Chiang Mai waar het stukken rustiger was. Mijn ideale vervoersmiddel bleek een gammele fiets, maar ik trapte mezelf overal waar ik naartoe wilde. Ik dwaalde door straatjes, bergen op, verdwaalde en vond ook weer de weg terug. Hoe langer ik in Thailand was, hoe meer en meer ik ervan genoot.

Mezelf tegenkomen
Na vijf dagen Chiang Mai, zette ik de reis door naar Krabi en vanaf daar naar Koh Lanta. Dit eiland had ik me voorgesteld als een oase van rust maar eenmaal daar aangekomen viel het toch wat tegen. De eerste dagen kon ik die teleurstelling moeilijk van me afzetten en zat ik mezelf in de weg. Tot ik bedacht dat ik er toch echt zelf iets van moest maken en dus huurde ik een mountainbike. In de brandende zon fietste ik het hele eiland over en voelde me bij iedere kilometer meer in mijn element. Ik deed een paar excursies, ontmoette leuke mensen maar ging daarna weer mijn eigen weg. Heerlijk vond ik dat!

Vervolg van de reis
Vanaf Koh Lanta had ik geen planning meer en besloot ik nog een paar dagen naar Krabi te gaan.Wat een heerlijke stad is dat met food markets, maar ook zee en strand op redelijke afstand. Ik herinnerde me een leuk gesprek met een Zweeds gezin die ik was tegengekomen onderweg en hun verhalen over een bed & breakfast. Dat sprak me erg aan en ik besloot dat dat mijn volgende bestemming zou zijn. Zo reisde ik met de bus naar Prachuap Khiri Khan. Die busreis was al een avontuur op zich, vooral omdat we midden in niemandsland werden gedropt. Gelukkig had ik een mobiel nummer van de B&B waar ik naartoe ging. Daar aangekomen dacht ik: hier zou ik kunnen wonen. Wat een geweldige omgeving, maar ook wat een prettige sfeer hangt daar! Ook hier fietste ik een aantal dagen met veel plezier rond.

Helaas naderde het einde van mijn vakantie en ik wilde nog even van de hectiek in Bangkok genieten. Een dag voor het vliegtuig me weer thuis zou brengen, reisde ik per minivan naar Bangkok. Zo kon ik nog die middag en avond genieten van alle indrukken en drukte op Khaosan Road.

Goed gezelschap
Ik had zo’n overweldigend gevoel daar in Bangkok dat wilde ik niet loslaten. Natuurlijk ging niet alles vanzelf of gemakkelijk. Ik belandde soms in rare situaties, redde me daaruit, voelde me soms wat ontredderd maar herinner me graag en vooral de leuke dingen.

Het overgrote deel van de tijd was ik alleen, vooral omdat ik merkte dat ik dat op die momenten het prettigst vond. Maar ik vond het ook erg fijn dat mijn vrienden en familie meeleefden en berichten stuurden. Iedereen dan ook heel erg bedankt daarvoor, ze hebben mijn reis nóg mooier gemaakt.

Wat me bij is gebleven is dat ik graag in gezelschap van mezelf ben. Dat heb ik in het dagelijks leven ook nodig en dan trek ik me terug. Dat kan ik iedereen aanbevelen: zorg dat je goed gezelschap bent voor jezelf!