Overnight oats

Posted · Add Comment

Havermout vind ik een heerlijk om mee te ontbijten. Het geeft een verzadigd gevoel tot de lunch en kan met allerlei toevoegingen (groente, fruit, noten, eiwit) tot een complete maaltijd worden gemaakt. In de koude maanden eet ik mijn havermoutpap het liefst warm, maar op warme dagen kies ik voor overnight oats. Deze kun je de avond van tevoren al klaar maken en de volgende dag ontbijt je dan met een stevige en koude havermoutpap. Op Instagram zie ik allerlei creatieve en kleurrijke variaties voorbij komen. Met dit recept heb je een basis om je eigen creatie te maken.

Wat heb je nodig voor één portie overnight oats?

  • 4-5 eetlepels havermout (glutenvrij)
  • Eventueel kan je eetlepel gierst- of boekweitvlokken toevoegen i.p.v. één van de eetlepels havermout
  • 1 eetlepel zaden, bijvoorbeeld hennep, lijnzaad, chia, sesam of maanzaad
  • 1 eetlepel noten (ongebrand, ongezouten), pitten, kokos (snippers of geraspt) of pindakaas
  • Groente, bijvoorbeeld geraspte wortel, wortel, courgette of avocado
  • 200-250 ml (plantaardige) melk, kokoswater, yoghurt of kwark
  •  Kaneel, koekkruiden en/ of kardemom
  • Fruit

Hoe maak je de overnight oats?

Meng de havermout, eventuele gierst- of boekweitvlokken met zaden, noten/ pitten in een schaaltje. Voeg naar smaak kruiden toe, zoals kaneel, koekkruiden en/ of kardemom. Giet hier de (plantaardige) melk in het schaaltje en roer dit door elkaar. De groente kan je nu toevoegen of de volgende ochtend bij ontbijt. Zet het schaaltje in de koelkast (avond van tevoren). De volgende dag haal je het schaaltje uit de koelkast eovernight oats met appelmoesn serveer dit met stukjes fruit en/ of groente. Door te variëren met zaden, pitten en fruit, kan je je eigen favoriete overnight oats maken.

Op de foto hiernaast overnight oats met havermout, geraspte wortel, lijnzaad, zonnebloempitten, rijstmelk, koekkruiden, appelmoes en kaneel.