Plantaardige asperges

Posted · Add Comment

Asperges zijn één van de laatste echte seizoensgroente van Nederland. Het seizoen start officieel begin april en eindigt eind juni.

Verse asperges kan je 1-3 dagen bewaren, bij voorkeur door ze in een vochtige theedoek te wikkelen en op een koele plek (1-4 °C) te bewaren.

Ook kan je asperges invriezen. Het beste kan je dan de asperges eerst schillen en in zakjes invriezen. Wanneer je de asperges dan wilt bereiden, kan je ze bevroren in kokend water klaar maken.

Hoe bereid je de asperges?

Leg de asperges, voor je ze gaat schillen, zo’n 20-30 minuten in een pan met koud water. Voor het schillen pak je de asperges bij de kop en schil de asperges met een dunschiller in een geleidelijke beweging. Doe dit rondom en snijd vervolgens de onderste centimeter van de asperge. De kooktijd is afhankelijk van hun dikte. Bij witte asperges is dat 6-10 minuten. Zet een grote pan met water op en breng dit aan de kook. Doe dan de asperges erin, eventueel met wat groentebouillon. Kook dit zo’n 10 mnuten en  controleer dan of de asperges gaar zijn. Je kunt dit testen door met een vork 1 asperge uit het water te halen. Als deze licht buigt, is hij gaar. Zet het fornuis dan uit en haal de overige asperges met een schuimspaan of vork uit het water halen. Dus niet afgieten, dan kunnen de asperges breken.

Voor de saus heb je nodig:

  • 80 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels hennepzaad (uitgaande van twee porties)

Bereiding asperges met saus van cashewnoten

Week de cashewnoten in warm water. Zorg dat de cashewnoten net onder water staan. Dit moet ongeveer 15 minuten staan en je kunt dit doen terwijl je de asperges kookt. Na ongeveer 15 minuten, pureer je de cashewnoten en het water met de staafmixer. Voeg wat nootmuskaat toe en peper en zout naar smaak. Verdeel de asperges over twee borden (of porties), doe daarop de saus van cashewnoten, eventueel wat extra nootmuskaat en per portie een eetlepel hennepzaad.

De asperges combineren goed met (gepofte) zoete aardappel.