Plantaardige cake of koek

Posted · Add Comment

Tegenwoordig gebruik ik voor bakken vaak een groot bakblik (36 bij 24,5 cm). De cake wordt dan platter en meer een koek. Ik wilde deze keer eens een plantaardige variant maken en gebruikte lijnzaad (met warm water) in plaats van eieren. De verhouding is: 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels warm water (dit is gelijk aan 1 ei).


Wat heb je nodig voor plantaardige cake?

  • 4 eetlepels lijnzaad
  • 12 eetlepels warm water
  • 75 gram havermout
  • 75 gram havermeel
  • 2-3 bananen
  • 50 gram kokosolie 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram water
  • Kaneel
  • 200-250 gram fruit (vers, gedroogd of uit de vriezer of een mix daarvan)

Hoe maak je de plantaardige koek?

Meng het lijnzaad met warm water en laat dit ongeveer vijf minuten staan. Weeg de hoeveelheid havermeel en havermout af. Je kunt ook andere soorten meel gebruiken of alleen meel. Hou dan in totaal 150 gram aan.

Meng havermout, meel met een schep kaneel, de bananen, bakpoeder en water en meng deze (met de staafmixer). Voeg het lijnzaadmengsel hieraan toe en mix goed door. Deze keer voegde ik nog een eetlepel rauwe cacao toe maar dat kan je ook weglaten. Smelt de kokosolie en mix dit door het beslag. Schep 200-250 gram fruit door het mengsel. Voor deze koek gebruikte ik bramen (uit de vriezer) en gedroogde pruimen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Bakpapier kan je het beste even een klein beetje nat maken onder de kraan. Dan kan je het makkelijker in de bakvorm leggen. Schep daarbovenop het mengsel en zet dit in de voorverwarmde oven. Bak de koek in zo’n 45 minuten gaar. Haal deze dan uit de oven en laat minimaal 30 minuten afkoelen. Snijd dan in stukken en geniet ervan.