Pompoen (basisrecept)

Posted · Add Comment

Pompoen smaakt heerlijk in allerlei gerechten, bijvoorbeeld risotto of als soep. Daarnaast is pompoen ook erg gezond en rijk aan vitamines (A, B1, B2, B6, B11 en C). Daarnaast bevat pompoen ook mineralen als natrium, magnesium, kalium, calcium, ijzer, koper, fosfor en zink.

Een rauwe pompoen heeft een harde schil en daardoor lastig te snijden. Door de pompoen eerst in de oven te doen, wordt de schil zachter en kan je de pompoen gemakkelijker snijden. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

Voor het bereiden van de pompoen heb je nodig:

  • pompoen – ik gebruik vaak een oranje pompoen (zie afbeelding)
  • vork
  • oven voorverwarmd op 180 graden

Hoe bereid je de pompoen?

Prik met de vork gaatjes in de pompoen (10-20 keer). Leg de pompoen nu midden in de oven (op het rooster of bakplaat).

pompoen in parten gesnedenHaal na 20 minuten de pompoen uit de oven en laat deze even afkoelen. De schil is nu makkelijk snijdbaar. Snijd de pompoen midden door en haal met een lepel de pitten en draden uit het midden. De twee helften pompoen nu in stukken (parten) snijden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de parten pompoen hierop. Doe de bakplaat (met pompoen ;-)) in de oven en bak dit nog ongeveer 20 minuten. De oven kan je dan uitzetten. Ik laat de bakplaat dan nog in de oven staan zodat de pompoen nog wat kan nagaren. Je kunt de pompoen er dan uithalen en verder verwerken. Bijvoorbeeld in pompoensoep of risotto.

De oranje schil van de pompoen is ook eetbaar en wordt lekker zacht in de oven, net als de pompoen 😉