Sinaasappelkokoscake

Posted · Add Comment

Kokosmeel vind ik heerlijk, maar kan zorgen voor een wat drogere cake. Dus heb ik wat geëxperimenteerd met andere ingrediënten en het resultaat is deze heerlijk friszoete sinaasappelkokoscake.

Wat heb je nodig voor deze sinaasappelkokoscake?

  • 75 gram kokosmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram kokosblok/ Santen
  • eventueel 1-2 eetlepels honing
  • 3 bananen
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 10 gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
  • 3 eetlepels pompoenpitten
  • 2 sinaasappels
  • 2 theelepels baking soda
  • 1/2 tot 1 eetlepe kaneel (naar smaak)

Hoe maak je deze sinaasappelkokoscake?

Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil boven een kommetje. Snijd de abrikozen in stukjes, doe deze bij de geraspte sinaasappelschil. Voeg daaraan het hennepzaad, de rozijnen en pompoenpitten toe en roer door elkaar. Schil de sinaasappels (met een mes om schilletjes zoveel mogelijk te verwijderen) en snijd deze in stukjes. Doe in een aparte kom de bananen en eieren en mix goed door elkaar, met een staafmixer. Voeg dan het kokosmeel door, mix dit en doe dan hetzelfde met de boekweitmeel. Smelt de kokosblok, dit kan au bain marie of in de magnetron en meng dit door het beslag. Voeg kaneel toe en eventueel de honing. Roer dan de mix van zaden, sinaasappelrasp en pitten door het beslag. Doe als laatste de stukjes sinaasappel erdoor en voeg dan ook de baking soda door en meng dit (met een lepel) goed door elkaar.

Baking soda is een rijsmiddel en werkt alleen als je iets zuurs toevoegt aan het recept. In dit geval de sinaasappel en je ziet het beslag direct bruizen. Nadat je de baking soda door het beslag hebt gedaan, moet je de cake direct in bakken. Doe daarvoor in een een cakeblik (ik gebruik een van glas) wat bakpapier en schep daar bovenop het beslag. Bak dit 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Laat de cake dan even afkoelen. Het bakpapier zorgt ervoor dat je de cake makkelijk uit de vorm kunt halen. Je kunt hem dan in plakken snijden en lekker van genieten. Ook kan je eventueel wat plakken in plastic verpakken en invriezen. Daarvoor moet je de cake wel eerst helemaal laten afkoelen.