Soep van pastinaak en zoete aardappel

Posted · Add Comment

Maar weer eens een recept op mijn blog posten. Ik kook nog steeds graag, bedenk bijna wekelijks nieuwe gerechten maar ik merk dat ik niet zo goed ben in het opschrijven dus dan valt er weinig te bloggen (omdat ik dan de verhoudingen niet meer weet of wat ik er nou precies in heb gedaan). Dat is eigenlijk ook precies wat koken voor mij is, het combineren van smaken en ingrediënten. Zo ook met deze soep: ik zag pastinaak liggen en had nog zoete aardappels in huis en daarmee maakte ik deze soep. Je kunt hem zowel eten als plantaardige variant, maar ook gevuld met gehaktballetjes.

Wat heb je nodig voor deze soep?

  • 500 gram pastinaak (2-3 stuks)
  • 2 medium zoete aardappels (ik gebruikte één met oranje en één met wit vruchtvlees, uiteraard kan je ook 2 van dezelfde soort gebruiken)
  • kruiden zoals groentebouilon(poeder), 1/2-1 eetlepel gemberpoeder (verse gember kan ook), 1/2-1 eetlepel kurkuma, zwarte peper, zout en wat verse koriander

Mocht je gehaktballetjes in de soep willen, dan heb je ook nodig:

  • 500 gram (lams, kip of runder-)gehakt

Hoe maak je deze soep van pastinaak en zoete aardappel?

Schil de pastinaken en snijd in stukken. Doe hetzelfde met de zoete aardappel. Doe deze in een pan en zorg dat ze ruim onder water staan. Voeg een halve eetlepel bouillonpoeder toe (je kunt ook groentebouillonblokjes gebruiken, maar geen idee welke hoeveelheid je dan nodig hebt. Kijk daar heb je wat aan 😉 maar meestal staat dit wel op de verpakking van die blokjes). Zet de pan op het fornuis en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, zet je fornuis lager en laat je de groente (met de deksel op de pan) zo’n 15 minuten koken. Haal dan de pan van het fornuis en pureer de soep met een staafmixer. Je kunt dit ook in de blender doen. Voeg voor het pureren de gemberpoeder, peper, zout en kurkuma toe. Wanneer je enkel de groentesoep wilt, kan je onderstaande stap overslaan.

De soep is dan nu klaar om te eten en serveer ieder portie met ongeveer een handvol gesneden verse koriander.

Voor de soep met balletjes ook nog onderstaande doen:

Zet de pan met soep dan weer op het fornuis. Draai kleine balletjes van het gehakt en roer deze door de soep. Zet het fornuis dan nogmaals aan tot de soep opnieuw kookt. Draai het fornuis lager en laat dit nog 15 minuten koken.

Dan is de soep klaar en kan je deze serveren met per portie een handvol gesneden verse koriander.