Stamppot pastinaak, venkel en appel

Posted · Add Comment

Deze heerlijke winterse stamppot zit boordevol groente. De smaken van pastinaak, venkel en zoete aardappel combineren erg goed en deze stamppot bereid je in zo’n 20 minuten. IK had nog een appel liggen en besloot die ook mee te koken, wat zorgt voor een heerlijke zoete frisse stamppot. Je kunt deze combineren met wat pulled kip of je kunt ook kiezen voor een plantaardige maaltijd. Eet er dan wat kikkererwten bij of een heerlijke linzenburger.

Wat heb je nodig voor deze heerlijke stamppot?

  • 1 medium zoete aardappel
  • 2 pastinaken
  • 1 venkel
  • 1 appel, ik gebruikte een jona gold, maar andere appel kan ook
  • 1 theelepel kaneel, 2 theelepels groentebouillon(poeder), peper en zout

Wat heb je nodig voor de pulled kip?

  • 300 gram kippendijfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Kruiden naar smaak, ik koos voor een mix van sinaasappelschil, kurkuma, gember, peper, kardemom, chili, peper en kaneel (bij Pit Pit verkopen ze deze in en kruidenmix, namelijk Gember-orange curry)

Wat heb je nodig voor een plantaardige variant/ maaltijd?

  • 200 – 250 gram kikkererwten
  • of eventueel een linzenburger of deze Vegan balletjes

Hoe maak je deze stamppot?

Schil de zoete aardappel, appel en pastinaak en snijd deze in stukken. Was de venkelknol en snijd ook deze in stukken. Doe deze groenten en appel in een pan met water en breng aan de kook. Zet dan het fornuis lager en laat dit nog tien minuten koken. Giet dan de groente af. Doe er een schep bouillonpoeder door (ongeveer 2 theelepels) en een theelepel kaneel en stamp de puree met een stamper.

Wanneer je er pulled kip bij wilt eten, bereid je die als volgt. Zet de kip op met wat water en breng aan de kook. Laat dit dan nog 10-15 minuten koken en giet dit dan af. Trek de kip dan met twee vorken uit elkaar, roer er een eetlepel olijfolie en wat kruiden door en klaar is de pulled kip.

Voor een plantaardige maaltijd kan je in plaats van de kip ook kikkererwten erbij eten. Deze kan ook uiteraard ook kruiden met wat olijfolie en bovengenoemde kruidenmix. Of je kunt er een heerlijke linzenburger bij bakken. Veel kookplezier alvast!