Tempeh met broccoli, paksoi & komkommer

Posted · Add Comment

Tempeh is een blok gefermenteerde sojabonen. Het bevat ijzer, magnesium en calcium en is een voedzame bron van eiwitten. Tempeh is op verschillende manieren te bereiden. Voor deze maaltijd smeer de je tempeh eerst in met wat kruiden en vervolgens bak je het in de oven.

Wat heb je nodig?

  • Blok tempeh (400 gram)
  • 1 stronk broccoli (500 gram)
  • 4 stengels paksoi
  • 1/2 komkommer
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gele Thaise curry pasta (Mae Ploy) of andere kruiden naar smaak
  • Eventueel 100-200 gram gekookte rijst

Hoe maak je de tempeh klaar?

Snijd de tempeh in plakken van ongeveer 1 cm. Leg deze op bakpapier op een bakplaat. Maak een mengsel van twee eetlepels olijfolie en wat kruiden. Ik gebruikte een eetlepel gele Thaise curry (pot kruidenpasta van Mae ploy). Maar je kunt ook andere (eventueel) gedroogde kruiden door de olijfolie roeren. Smeer dit mengsel met een kwastje aan de bovenkant van de tempeh. Doe dan de bakplaat met tempeh 15 minuten in voorverwarmde oven op 175 graden. Haal na 15 minuten de plaat uit de oven, draai de tempeh om en smeer de nieuwe bovenkant in met het olie-kruidenmengsel. Doe de plaat weer in de oven en bak de tempeh voor nog eens 15 minuten.

Bereiding van de broccoli, paksoi en komkommer

Snijd ondertussen de broccoli in roosjes. Zet een pan met water op en breng dit aan de kook. Doe dan de broccoli daarin, breng opbouw aan de kook en laat dit nog 2- 3 minuten koken. Haal dan de pan van fornuis en giet de broccoli af met koud water. Dit om te voorkomen dat de broccoli nog nagaart. Snijd dan vier stengels paksoi in stukken (inclusief het blad). Schil een halve komkommer en snijd in stukjes. Verdeel de broccoli, paksoi en komkommer over twee porties en doe daarbij de tempeh. Per portie kan je nog een eetlepel hennepzaad en geraspte kokos toevoegen.

Voor wat extra koolhydraten kun je dit eten met gekookte rijst.

Zowel warm als koud lekker (vind ik) dus makkelijk mee te nemen.