Train your mind to see the good in every situation

Posted · Add Comment

Trainen is voor mij een uitlaadklep en een fijne manier om sterker en fitter te worden en te blijven. Maar ik train mezelf ook om het goede te zien in situaties. Die positiviteit pas ik toe in het dagelijks leven, maar zeker ook in mijn sport: kettlebellsport.

De juiste mindset
Wie aan kettlebellsport doet, weet dat je met allerlei uitdagingen te maken krijgt, zowel lichamelijk als mentaal. Naast kracht en uithoudingsvermogen, is ook de juiste mindset belangrijk. Juist die kan je door je set helpen, als het zwaar wordt of voelt en de kettlebells opeens nog voor het einde van je set terug op de grond willen. Een goede mindset helpt je sterker te zijn, door te gaan, tot je alles hebt gegeven wat op dat moment mogelijk was.

Derde plaats Brabants Kettlebell KampioenschapVera Brabants Kettlebell Kampioenschap 2016
Afgelopen zondag deed ik mee aan het Brabants Kettlebell Kampioenschap op het onderdeel biatlon. Bij kettlebell sport bestaat biatlon uit jerk (met twee kettlebells) en snatch (met één kettlebell). Je doet voor ieder onderdeel een set van 10 minuten. Ik deed mijn sets met 12 kg kettlebell(s) en behaalde daarmee een derde plaats.

Sometimes you win, sometimes you learn
Misschien makkelijk om achteraf te zeggen (nu ik die medaille al heb) maar bij mij gaat het niet om het winnen van prijzen. Natuurlijk is dat een mooie beloning maar ik streef er vooral naar blij te zijn met mijn resultaat onafhankelijk van de plek waarop ik eindig. Want hoe ik op het moment presteer hangt van zoveel dingen af. Uiteindelijk is het enige dat voor mij telt, hoe goed lukt het me dat te accepteren en er het maximale (voor dat moment) uit te halen. En wil ik meer? Dan weet ik waar ik de komende tijd naartoe kan trainen. Zo heb ik dan meteen weer mooie nieuwe (trainings-)doelen. Namelijk hoe kan ik nog beter, fitter, sterker worden

Mezelf positief aanmoedigen
Voor mij gaat het er tijdens mijn sets om te geloven dat ik het kan, niet opgeven en mezelf positief aanmoedigen (ja echt ik geef mezelf peptalk tijdens mijn sets). Daarnaast wil ik vooral ook accepteren als het eens minder goed lukt. Tijdens mijn wedstrijd probeer ik alles te geven en vooral ook tevreden te zijn met hoe ik mijn set doe (onafhankelijk van het aantal reps of de plek waar ik eindig). Natuurlijk is zo’n medaille een mooie opsteker en ik koester hem zeker, maar voor mij is het ook alles er omheen. Waar je met je teammaatjes samen voor traint en naar toe leeft. Vertrouwen hebben in de opbouw van de trainingen, soms geduldig (leren) zijn, niet te snel en te zwaar willen. Om uiteindelijk samen met je team, coach en mede kettlebell sporters een geweldige dag te hebben met wie weet wel mooie persoonlijke records en vooral veel plezier.

Rotterdam Kettlebell Cup
Ik kijk nu alweer uit naar de volgende wedstrijd, namelijk de Rotterdam Kettlebell Cup op zondag 9 oktober. Klik hier voor meer informatie. Leuk als jij erbij bent die dag om mee te doen of aan te moedigen!