Worteltaart

Posted · Add Comment

Deze worteltaart is eigenlijk een soort cake. Ik maak deze in een grote springvorm. Liefst zou ik er nog eens een laag van kokosroom bovenop doen en ik ga nog eens uitzoeken hoe daar een lekkere en stevige topping mee te maken. Dan is wat mij betreft de wortelcake nog meer een taart! Uiteraard deel ik dat recept dan ook hier op mijn blog.

Wat heb je nodig voor deze worteltaart?

  • 4 eieren
  • 12 dadels ontpit (of meer als je zoetere cake wilt)
  • 150 gram teffmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 150 gram kokosolie
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 sinaasappel
  • 300 gram wortels
  •  hand walnoten
  • hand pecannoten
  • 1 eetlepel koekkruiden (meer mag ook voor een nog kruidiger smaak)
  • springvorm en bakpapier

Hoe maak je deze worteltaart?

Schil de wortels en rasp deze. Rasp daarboven de schil van de sinaasappel en roer dit door elkaar. Verkruimel een hand pecan- en walnoten en doe dit door de wortels. In een aparte kom klop je vier eieren, doe daar de dadels en koekkruiden door en meng dit dan (met de staafmixer) met het teffmeel. Smelt de kokosolie en mix dit ook door het beslag. Voeg dan boekweitmeel door en meng met de staafmixer goed door elkaar.

Schil de sinaasappel en snijd dit in stukjes. Probeer zoveel mogelijk de velletjes te verwijderen maar een paar mogen best door het beslag. Doe de sinaasappel dan door het beslag. Roer er vervolgens de baking soda doorheen. Door de combinatie van het zuur van de sinaasappel en de baking soda ontstaan kleine belletjes die de cake lekker luchtig maken. Schep nu de wortelmix ook door het beslag. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de springvorm met bakpapier. Zelf doe ik dit om de ronde binnenkant van de springvorm. Vet de rand van de springvorm dan nog iets in (met kokosolie). Schep het beslag in de springvorm en verdeel dit (met een lepel) gelijkmatig over de vorm. Leg bovenop nog wat pecan- en walnoten en zet deze dan in de oven. Bak de worteltaart in ongeveer 50 minuten gaar. Dit wisselt per oven. Je kunt controleren of de worteltaart klaar is, door er met een vork in te prikken. Als deze droog uit de cake komt, dan is deze klaar. Laat hem even afkoelen, haal deze dan uit de springvorm en snijd deze in stukjes. Cake kan je ook goed invriezen. Verpak een of meer plakken in plastic folie en leg dit in de vriezer.